Sfaturi

Dansul pe tocuri îți afectează genunchii? Iată de ce!

dansul-pe-tocuri

Dansatorii stiu ca pantofii pe care ii purtam influenteaza modul in care trupul nostru se simte dupa dans. Stiu ca dansul pe tocuri mi-a ranit genunchii in modul in care pantofii cu talpa plata nu ar face-o niciodata.

Exista putine cercetari in ceea ce priveste modul in care efectuarea aceleiasi sarcini in diferite tipuri de pantofi modifica felul in care functioneaza articulatiile piciorului si muschii. Intr-un studiu recent s-a examinat impactul purtarii pantofului cu toc pe un stil de dans de baza.

S-a constatat ca purtarea tocurilor determina articulatiile genunchiului si muschii sa lucreze mai mult, in timp ce glezna lucreaza mai putin chiar si atunci cand coregrafia este aceeasi. In calitate de dansatori, stim ca trupul are o mare capacitate de a se adapta la diferite situatii, iar aceasta este o buna demonstratie, dar putem folosi aceasta noua informatie pentru a diminua ratele de vatamare la dansatori.

De exemplu, alegerea pantofilor cu talpa plata in locul celor cu tocuri in timpul repetitiilor lungi poate fi o alegere mai sigura in ceea ce priveste reducerea durerii de genunchi pentru un spectacol ce necesita pantofi cu toc pentru performanta.

De asemenea, alegerea incaltamintei poate fi influentata de intelegerea cerintelor coregrafiei, iar echipa de productie poate decide asupra unui pantof cu talpa plata pentru a mentine sanatatea genunchilor.

Cercetarea a fost realizata prin analizarea mecanicii fiecarei articulatii a piciorului in timpul dansului. Fiecare articulatie a piciorului trebuie sa produca energie pentru a face o miscare ca un salt.

Studiul a analizat cat de mult lucreaza soldul, genunchiul si glezna pentru a face salturi repetate in pantofi cu talpa plata sau in pantofi cu toc. Au fost 10 femei care au participat la acest studiu. Atunci cand acestea purtau tocuri, glezna producea mai putina energie, iar genunchiul mai multa pentru a face acelasi salt.

Cand purtam tocuri, piciorul are o pozitie mai inalta si glezna nu se poate misca la fel de mult ca atunci cand suntem in picioarele goale. Acest lucru poate determina dansatorul sa isi foloseasca mai mult genunchiul atunci cand poarta tocuri.